مباحث((آنتروپولوژی)) یا انسانشناسی عبارت است از مطالعه علمی نوع بشر از نظر کلیه ویژگیهای ساختاری و ظاهری و تفاوتهای فردی انسانها .مباحث((آنتروپولوژی)) یا انسانشناسی عبارت است از مطالعه علمی نوع بشر از نظر کلیه ویژگیهای ساختاری و ظاهری و تفاوتهای فردی انسانها . در حقیقت نژادشناسی شامل می شود که حوزهٔ گستردهای از فرهنگ تا تاریخ تکامل انسان را در برمیگیرد.ماهیت انسانشناسی از دیرباز، مقایسه ی بین فرهنگی بودهاست و نسبیگرایی فرهنگی،اصلی اساسی در روش تحقیق انسانشناسی شدهاست.
این رشته، اکنون برای مطالعه جوامع ابتدایی و انسان فسیل در کنار انسانشناسی جسمانی به کار میرود. مردمشناسی زندگی اجتماعی و حیات فکری و فرهنگ انسان را با توجه به سیر تاریخی و مناسبات طبیعی و اجتماعی بررسی میکند و ویژگیهای جسمانی و زندگی فکری و فرهنگی انسانهای نخستین و جوامع ابتدایی را میکاود. میتوان گفت این علم آیینه تمام نمای جامعه معاصر است یعنی میتواند علل به وجود آمدن سازمانها و بنیانهای کهن فرهنگی جامعه بشری را که برخی در جوامع معاصر رایج و برخی دیگر متروک شدهاند کشف نماید.
اما اتنولوژی در حقیقت مردم شناسی است که هدف مردمشناسی مشاهده جوامع برای شناخت «واقعههای اجتماعی» ست، که به ثبت و ضبط این واقعهها پرداخته و آمارهای مربوط را تدوین و برقرار میسازد و به انتشار اسناد و مدارک معتبر میپردازدومردمشناسی به شاخههایی چون مردمشناسی زیستی، مردمشناسی فرهنگی تقسیم میپذیرد و هریک از این تقسیمات نیز بخشهای متنوع دیگری را در بر میگیرد.
شامل مکاتب مکتب کارکردگرایی، مکتب اشاعه، مکتب تکاملی که از شاخه مردم شناسی فرهنگی هستند و شاخه دیگر آن هم مردم شناسی زیستی است.
تحقیقات و نظرات متخصصان این رشتهها نشان دادهاست که هرجا مطالعه درباره انسان به صورتی عمومی و کلی و همهجانبهاست اصطلاح آنتروپولوژی، و هر جا به صورتی منطقهای، محدود و مربوط به یک زمینهاست، اصطلاح اتنولوژی به کار میرود.